find us on facebook

Μελέτη ψυχολογίας

Λονδίνο 1922: Σικάγο 1924

Μελέτη ψυχολογίας

Άνθρωπος, η μηχανή.

Θέλεις να μελετήσεις ψυχολογία, αλλά δεν έχεις ψυχή, άρα πως μπορείς να σπουδάσεις κάτι που δεν έχεις? Θα ήθελες να γνωρίζεις τον εαυτό σου σαν άνθρωπο, αλλά δεν είσαι άνθρωπος ακόμα… παρά μονό μια μηχανή. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να μελετήσεις τον εαυτό σου σαν μια μηχανή. Η ψυχολογία καταπιάνεται με την μελέτη των ιδεών άλλων ανθρώπων, αλλά είναι πολύ καλύτερο να μελετάς των εαυτό σου παρά φαντασιώσεις άλλων. Θέλεις να σου πω πολλά πράγματα και να μοιραστώ μαζί σου τι γνωρίζω σχετικά με τον άνθρωπο και τους τρόπους (δρόμους του). Αλλά ό,τι και να σου πω δεν θα μπορέσεις να το καταλάβεις, γιατί μας λείπει η γλωσσά επικοινωνίας.

            Η καθημερινή μας γλωσσά δημιουργήθηκε για απλά πράγματα μονό. Δεν έχουμε λέξεις για υψηλότερες έννοιες. Και τις χρειαζόμαστε γιατί δεν μπορούμε να καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας ακόμα, χωρίς αυτές. Όταν θα έχεις μάθει να μελετάς τον εαυτό σου σαν μηχανή, τότε θα καταλαβαινόμαστε καλύτερα.

            Καθώς μελετάτε των εαυτό σας θα πρέπει να είστε ικανοί να συγκεντρώνετε την προσοχή σας πάνω στο μέρος που θα θέλατε να παρατηρήσετε . Προς το παρόν δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε την προσοχή σας διότι το συναισθηματικό σας κέντρο δεν είναι ήσυχο. Έτσι λοιπόν η προσοχή σας βρίσκεται κάτω από την διακυβέρνηση των συναισθημάτων σας και όχι κάτω από εσάς. Μέχρι να πάψετε να κυβερνείστε από τα συναισθήματά σας δεν μπορείτε να είστε αμερόληπτοι, γι’ αυτό δεν μπορείτε και να καταλάβετε την έννοια των λέξεων.

            Ο καθένας μας καταλαβαίνει τις λέξεις ανάλογα με τη διάθεση στην οποία τυγχάνει να βρίσκεται. Αν πεινώ η λέξη «επιθυμώ» θα σημαίνει φαγητό για εμένα, ενώ αν είμαι ικανοποιημένος,, θα σήμαινε «ύπνος» η ακόμα και «σεξ». Όλη την ώρα οι λέξεις αλλάζουν νόημα και οι άνθρώποι (ο κόσμος) ούτε καν το αντιλαμβάνονται.

                  Έχουμε την ανάγκη να μιλήσουμε για πολύ σημαντικά πράγματα. Για παράδειγμα ,έχουμε να μιλήσουμε πάνω στο γιατί υπάρχει ο άνθρωπος. Αυτό ανήκει στην πραγματική γνώση και για να μιλήσουμε για αυτό θα πρέπει να καταλαβαίνουμε τις λέξεις με διαφορετικό τρόπο. Για να γνωρίζουμε οτιδήποτε πραγματικό πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα. Υπάρχει ένα αρχαίο ρητό (ρήση) γι’ αυτό: «Το να γνωρίζεις ,σημαίνει να γνωρίζεις τα πάντα. Το να μη γνωρίζεις τα πάντα σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις. Το να γνωρίζεις τα πάντα δεν είναι αδύνατο. Είναι απαραίτητο όμως γι’ αυτό να γνωρίζεις έστω και ελάχιστα.. Αλλά για να γνωρίζεις αυτά τα ελάχιστα πρέπει να γνωρίζεις πολλά ».

            Σε αυτή την κατάσταση, το λιγότερο που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ο άνθρωπος δεν υπάρχει για τον εαυτό του, παρά μονό για μεταδίδει δονήσεις που χρειάζεται η σελήνη. Ο άνθρωπος είναι κομμάτι της ζωή στην γη. Η γη περιβάλλεται     από μια μεμβράνη οργανικής ζωής που κρατείται σε ισορροπία από τους πλανήτες, τη γη και τη σελήνη. Η οργανική ζωή είναι τόσο δυνατή που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την κατάστασή του από μόνος του. Ακόμα και αν ο θεός θελήσει να μας βοηθήσει δεν θα μπορέσει γιατί η γη είναι πολύ μικρή για να επηρεαστεί από την θέληση του θεού. Και αν η γη είναι πολύ μικρή τότε σκεφτείτε πόσο περισσότερο  ο άνθρωπος. Από πού μπορούμε λοιπόν να έχουμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε?

            Μπορείτε να βοηθηθείτε όταν ξεκινήσετε να γνωρίζετε τους εαυτούς σας. Έτσι για όσο καιρό δεν γνωρίζεται την μηχανή σας , ακόμα και όταν η βοήθεια σας προσφέρεται δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Έτσι θα πρέπει να ξεκινήσετε να κατανοείτε τον σκοπό των λειτουργιών μας. Τα κέντρα μας είναι δέκτες διαφορετικής συχνότητας δονήσεων. Τα κέντρα δεν επηρεάζονται το ίδιο από όλες τις δονήσεις. Κάθε κέντρο είναι ένας μηχανισμός λήψεως και εκπομπής. Κάθε ένα παίρνει δονήσεις που αντιστοιχούν στις δικές του λειτουργίες . Προς το παρόν μπορείτε μόνο αυτόματα να λαμβάνετε τις δονήσεις χωρίς να μπορείτε να τις διακρίνετε. Δεν γνωρίζετε τι λαμβάνετε και κατά συνέπεια εκπέμπετε, μηχανικά. Αυτό δεν προσφέρει τίποτα για τους εαυτούς σας.

            Ας υποθέσουμε ότι επιθυμείτε να μεταδώσετε κάτι συνειδητά. Δεν μπορείτε, γιατί το μυαλό σας δεν θα είναι ήσυχο. Για να σταματήσει το μυαλό (σκέψη) να περιπλανιέται πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσετε δύναμη (ενέργεια), αλλά δεν έχετε αρκετή δύναμη, γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που επιθυμείτε. Αργότερα, θα μάθετε μηχανικούς τρόπους να σταματάτε την περιπλάνηση του μυαλού και τότε ίσως να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την δική σας δύναμης (ενέργεια) για αυτά που χρειάζεστε να κάνετε.

            Όλη η ενέργειά σας που περισσεύει εκείνης που χρειάζεται για να παραμένετε ζωντανοί, καταναλώνεται από την φαντασία και άλλες άχρηστες δραστηριότητες. Παρατηρώντας την φαντασία – δηλαδή όλους τους εσωτερικούς διαλόγους και εικόνες που μπαίνουν στο μυαλό μας χωρίς τη δική μας βούληση- μπορούμε να βοηθηθούμε. Γιατί καθώς παρατηρούμε, αποσπάμε μέρος της ενέργειας από την φαντασία, προς τη δύναμη από όπου πηγάζει η αυτοπαρατήρηση. Έτσι με αυτό τον τρόπο αυτή η δύναμη (ενέργεια) θα μεγαλώσει, και μια ωραία μέρα θα βρείτε ότι έχετε μια ανεξάρτητη ύπαρξη μέσα σας, η οποία θα είναι ικανή να πράττει ότι επιθυμεί.

            Προς το παρόν πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να παρατηρούμε ό,τι επιθυμούμε. Η παρατήρησή σας, περιορίζεται από τους συνειρμούς που ήδη υπάρχουν μέσα σας. Σε ένα νεογέννητο παιδί, τα κέντρα του είναι ελευθέρα να ανταποκριθούν σε όλες τις εισερχόμενες εντυπώσεις. Είναι σαν ένα άδειο κύλινδρο (πλάκα-δίσκο) γραμμόφωνου. Από την στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν στο καθημερινό κόσμο η εξωτερική σημασία των αντικειμένων και οι εσωτερικές του εμπειρίες γράφονται πάνω στους κυλίνδρους αυτούς σύμφωνα με τον συσχετισμό που συνέβη μεταξύ των εντυπώσεων και την υλικό της σύστασης των διαφορετικών κέντρων. Αυτό το ¨υλικό¨, που στην πραγματικότητα είναι ένα είδος ενέργειας, έχει τη δυνατότητα να απορροφά τις σχετικές δονήσεις και τις άλλες να τις απορρίπτει.

            Με αυτό τον τρόπο, συγκεκριμένα μέρη σε καθένα από τα τρία μυαλά των ανθρώπων, παραγεμίζονται με οικογένειες εντυπώσεων που ο ομαδικός τους σχηματισμός προέκυψε λόγω της ομοιότητας τους ή της κατά τύχη ταυτόχρονης λήψης τους. Έτσι, σιγά σιγά, αναπτύσσονται τα κυρίαρχα γνωρίσματα που αποτελούν την προσωπικότητα. Αυτά τα γνωρίσματα ανήκουν (είναι χαρακτηριστικό) σε όλα τα κέντρα, σε αυτό όμως του σώματος είναι πιο σταθερά-ακλόνητα. Για αυτό ,είναι καλύτερο να μελετήσεις τον άνθρωπο από τις στάσεις του σώματος από το να ακούσεις αυτά που λέει.

            Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κάθε άνδρας και γυναικά έχουν τις δικές τους σωματικές στάσεις και χειρονομίες, αλλά αυτές συνδέονται τις διανοητικές και συναισθηματικές συνήθειες και γνωρίσματα που δεν μπορούμε να δούμε. Για να καταλάβετε τι εννοούμε πάρτε για παράδειγμα κάτι που πολλοί άνθρωποι κάνουν. Προσέξτε πως οι άνθρωποι χορεύουν. Κάθε εθνικότητα έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο χορού. Μπορείς πάντοτε να ξεχωρίσετε την εθνικότητα από τον τρόπο χορού. Στην ανατολή, οπού η παράδοση είναι έντονη, μπορείς να αναγνωρίσεις ακόμα και το χωριό ή τη φυλή προέλευσης του ανθρώπου μόνο και μόνο από τον τρόπο που χορεύει. Έτσι οι χοροί γίνονται ένα είδος γλωσσάς μέσω της οποίας οι άνθρωποι – ασύνειδα, ασφαλώς- μας μιλούν για τον εαυτό τους.

            Το ίδιο ισχύει για τα πάντα. Κάθε εθνικότητα έχει ένα περιορισμένο ρεπερτόριο κινήσεων που προέρχονται από τις εντυπώσεις της παιδικής ηλικίας. Εξαιτίας αυτού, ισχύει και ένα περιορισμένο ρεπερτόριο σκέψεων. Ακόμα και τα αισθήματα προσλαμβάνουν δικά τους συνήθη γνωρίσματα, που κρυσταλλώνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αισθανθεί ένα άτομο σε όλη την υπόλοιπή του ζωή. Μετά την παιδική ηλικία, πολύ λίγα μπορούν να αλλάξουν. Εκτός αν παρθούν μερικά ειδικά μετρά, για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω(αργότερα), η δύναμη χωρητικότητας νέων εντυπώσεων αδυνατίζει με το πέρας της ηλικίας. Τα παιδιά μπορούν να δεχτούν νέες εντυπώσεις, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όχι. Έτσι στην συνεχεία της ζωής οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί εμπειρία είναι ένας ανα- συνδιασμός από τις εντυπώσεις της παιδικής ηλικίας. Πραγματικά νέες εντυπώσεις μπορούν να αποκτηθούν μονό με την βία. Και αυτό γιατί οι κύλινδροι (πλάκες – δίσκοι) του γραμμοφώνου εντός των κέντρων ,έχουν ήδη καλυφθεί (σκεπαστεί). Είναι δύσκολο να τους διαπεράσουμε γιατί η δύναμη μας είναι περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά παραμένει πάντα στους ανθρώπους ένα μέρος οπού εντυπώσεις μπορούν να εισέλθουν υπό τον όρο ότι θα προσληφθούν με αρκετή ένταση. Αυτό το μέρος παραμένει ελεύθερο – έως που αρχίζει η ενήλικη ζωή. Αν αυτό το μέρος δεν έχει δεχτεί εμπειρίες πριν από την ενηλικίωση, είναι πολύ δύσκολη ή πρόσβαση σε αυτό. Για πολλούς που βρίσκονται εδώ μέσα σήμερα, αυτό το μέρος είναι σχεδόν αδύνατο να αγγιχτεί. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια αν θέλετε να ξεκινήσετε μια νέα ζωή.

            Προς το παρόν όλες οι νέες εντυπώσεις αποτυγχάνουν να εισχωρήσουν. Μόλις και μετά βίας κάνουν τους κυλίνδρους των κέντρων να περιστραφούν με μια μηχανική δράση που δεν μπορείτε καν να την παρατηρήσετε. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε συνειδητό έλεγχο της ενεργείας. Όλες οι ενέργειες σας αποκτώνται μηχανικά και ξοδεύονται μηχανικά. Υπάρχουν μέθοδοι για απόκτηση καινούργιας ενεργείας αλλά θα πρέπει να σκάψετε για αυτή, σαν αν εξορίζετε πέτρες από ένα λατομείο. Πρέπει να πάρετε την αξίνα σας και να χτυπάτε. Ακόμα και αν έχετε την πέτρα, πρέπει να τη θρυμματίσετε (σπάσετε) σε σκόνη ώστε να μπορέσετε να πάρετε το πολύτιμο μέταλλο από αυτή. Οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο, γι’ αυτό και ζουν την ζωή τους μονό με την ενεργεία η οποία τους έρχεται μηχανικά. Αυτή είναι αρκετή για να σε κρατήσει ζωντανό, αλλά δεν είναι αρκετή για συνειδητή «εργασία».(συνειδητό πράττειν). Εάν θελήσουμε να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό, πρέπει να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενεργεία. Αλλά δεν έχετε αρκετή αποφασιστικότητα για να δουλέψετε με αυτό τρόπο. Δεν μπορείτε να πάρετε περισσότερη ενεργεία μονοί σας. Ποιος είναι αυτός που θα ρίξει το πιπέρι ή θα καρφώσει δίκρανο; (ξέρετεπου).

Αν δεν είστε διατεθειμένοι για αυτό , όλα θα παραμείνουν το ίδιο. Νομίζετε ότι μαθαίνετε κάτι καινούργιο, ενώ απλώς ακούτε τις σκέψεις σας και τους συνειρμούς σας. Καθώς λοιπόν σας μιλώ, νομίζετε ότι μαθαίνετε κάτι∙ αλλά αυτό θα σήμαινε να έχει κανείς νέες σκέψεις, και νέες σκέψεις σας είναι αδύνατο να κάνετε όσο δεν κατέχετε μια νέα δύναμη . Αν επιθυμείτε να αλλάξετε κάτι , οι παλαιές μέθοδοι δεν θα σας βοηθήσουν. Νέες μέθοδοι είναι απαραίτητες. Προσπαθείτε να σκεφτείτε πάνω σ' αυτά που λέω αλλά η σκέψη σας εμποδίζεται από τα κέντρα σας, αυτά των συναισθημάτων και των ενστίκτων. Αν θέλετε να αποκτήσετε νέες σκέψεις, αυτές μπορεί να έρθουν μόνο αν αλλάξετε αυτά τα δύο κέντρα. Για τούτο όμως είναι απαραίτητη μια πολύ ισχυρή δύναμη και η μηχανή σας δεν θα την αντέξει αν δεν είναι προετοιμασμένη . Στη ζωή σας, δεν είναι τίποτε συνδεδεμένο με εσάς. Οι συνδέσεις είναι σκουριασμένες τώρα. Πρέπει να λιπανθούν …αλλά τι είναι αυτό που θα κάνει το λιπαντικό να μπεί στις συνδέσεις; Θα πρέπει να κάνετε τη μηχανή σας να περιστραφεί (δουλέψει), αλλά εκείνη έχει αποστερηθεί (χάσει) αυτή τη λειτουργία (συνήθεια).

            Πρέπει να καταλάβετε ότι οι συνδέσεις υπάρχουν, αλλά εσείς είστε εκείνος που τις άφησε να σκουριάσουν. Ακόμη και ο πιο αδύναμος έχει περισσότερες δυνάμεις ( ενέργεια από αυτή) από αυτές που είναι απαραίτητες (-η) για τις ανάγκες της ζωής. Θα μπορούσατε να κάνατε τη μηχανή σας να περιστραφεί (δουλέψει) ,και έτσι να λιπάνει τα σκουριασμένα μέρη αν δεν σπαταλούσατε όλη την ενέργεια. Και όμως, περισσότερο από τα τρία τέταρτα της ενέργειάς σας σπαταλιούνται χωρίς να εξυπηρετούνται και αυτές οι ανάγκες της ζωής. Με το ένα τέταρτο της αυτής της ενέργειας θα μπορούσατε να κάνετε όσα είναι αναγκαίο για τη ζωή έχοντας και περίσσευμα για εργασία (στον εαυτό). Όμως τη σπαταλάτε στη φαντασία, σε μη απαραίτητες μυϊκές εντάσεις, σε συναισθηματικές εντάσεις, και ούτω καθεξής. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθετε είναι να εξοικονομήσετε την ενέργεια που σπαταλάτε με τον τρόπο αυτό και να τη χρησιμοποιήσετε για συνειδητή εργασία.

            Η χαλάρωση είναι το σημείο εκκίνησης. Έως ότου μάθετε πώς να χαλαρώνετε δεν θα μπορείτε να εξοικονομείτε ενέργεια. Αρχικά, για τη χαλάρωση απαιτείται ενέργεια. Προς το παρόν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε χωρίς να χρησιμοποιείτε την προσοχή σας. Αν χρησιμοποιείστε την προσοχή σας, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αρχίσετε να χαλαρώνετε από συνήθεια. Τότε θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την προσοχή σας για κάτι άλλο. Η μηχανή σας, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για σας έτσι και την αφήσετε. Αλλά δεν της το επιτρέπετε να εργαστεί για σας. Η μηχανή σας παράγει την ενέργεια που είναι αναγκαία για την δική της ύπαρξη. Παράγει ακόμη λίγη και για σας, ώστε να τη χρησιμοποιείτε για την εξωτερική σας ζωή. Προς το παρόν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ενέργεια γιατί ξοδεύεται στα συναισθήματα σας. Δεν γνωρίζετε καν τα συναισθήματά σας τι είναι. Δεν κατανοείτε ότι είναι δυνατό να παράγετε συναισθήματα μέσω της σκέψης. Προς το παρόν, λειτουργεί με τρόπο αντίστροφο: οι σκέψεις σας γίνονται σκλάβοι των συναισθημάτων σας, αλλά δεν το γνωρίζετε. Όλες μας οι διαθέσεις είναι αποτελέσματα των εμπειριών μας. Έτσι λοιπόν, κάποιος μαθημένος (διδαγμένος, εκπαιδευμένος) μπορεί να αναγνωρίσει όλες τις παρελθούσες εμπειρίες ενός άλλου ανθρώπου παρατηρώντας τις διαθέσεις του. Εάν μάθουμε να αναζητούμε εντός μας τους αρχικούς εκείνους συνειρμούς από τους οποίους πηγάζουν τα διάφορα συναισθήματα μας, τότε θα μπορούμε δημιουργούμε όποιο συναίσθημα επιθυμούμε.

            Σήμερα έχετε χίλια ¨εγώ¨. Κάθε αδυναμία, είναι ένα ¨εγώ¨ που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει τον εαυτό του αφεντικό σας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει το δικό σας ¨εγώ¨, είναι αυτό να γεννηθεί. Η σύλληψή του έχει γίνει διότι επιτρέψατε στην εργασία να εισέλθει εντός σας. Η ανάπτυξή του δεν θα συμβεί από μόνη της, πρέπει να τραφεί έτσι ώστε μια ωραία μέρα να πάρει μορφή. Τότε μπορεί να αναπτυχθεί και να γεννηθεί.

            Αυτό το υλικό του ¨εγώ¨, πηγάζει μόνο μέσω της θεληματικής ταλαιπωρίας. Για παράδειγμα, όταν επιθυμείτε έντονα να καπνίσετε, και δεν το κάνετε, τότε υποφέρετε εσωτερικά. Τότε πείτε: ¨Επιθυμώ να κάνω τούτη την εσωτερική ενέργεια δική μου¨. ¨Επιθυμώ να λάβω αυτό το υλικό της θεληματικής μου ταλαιπωρίας για το δικό μου ¨εγώ¨. Με τα μέσα αυτά θα μπορέσετε να αποκτήσετε την ατομικότητα και να προχωρήσετε στο μονοπάτι που οδηγεί προς τον τελειοποιημένο άνθρωπο.

            Γνώρισμα του τελειοποιημένου ανθρώπου και κυρίαρχο χαρακτηριστικό του στην καθημερινή ζωή είναι ότι, όσον αφορά αυτό που συμβαίνει στον εξωτερικό του κόσμο, αυτός μπορεί, σαν άριστος ηθοποιός, να διεξάγει στην εντέλεια εξωτερικά, τον ρόλο που αντιστοιχεί στην δεδομένη κατάσταση και συγχρόνως εσωτερικά, ουδέποτε να ταυτίζεται, μήτε να συμφωνεί με αυτό.

            Στην νεότητά μου και εγώ, όπως λίγο – πολύ γνωρίζετε, έχοντας πεισθεί περί της αλήθειας αυτής, εργάστηκα πάνω στον εαυτό μου πολύ, μα πάρα πολύ, έτσι ώστε να λάβω μία τέτοια ευλογία , η οποία, όπως συλλογίστηκα, ήταν προκαθορισμένη άνωθεν. Ύστερα από τεράστιες προσπάθειες και συνεχή απόρριψη όλων σχεδόν αυτών πού κερδίζονται στη συνηθισμένη ζωή, έφτασα σε σημείο τέτοιο, ώστε τίποτε εξωτερικό να μπορούσε αληθινά να με αγγίξει εσωτερικά, και, όσο αφορά την ηθοποιία, έφερα τα μέρη μου σε τέτοια ιδανική τελειότητα, που ποτέ δεν ονειρεύτηκαν οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι όταν εκδηλώνονταν ως ηθοποιοί επάνω στη σκηνή.

            Πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι δεν θα γίνετε κοινωνοί τέτοιων ευλογιών αν θα επιμείνετε να προσκολλείσθε στα τωρινά σας παιχνίδια. Κοιτάξτε πίσω στη ζωή σας και δείτε τι καλό σας ήρθε από τα παιχνίδια του παρελθόντος. Είναι το ίδιο άχρηστα σε σας τώρα, όσο και το περσινό χιόνι που έλιωσε και δεν άφησε πίσω κανένα ίχνος ώστε κάποιος να μπορεί θυμάται τι ήταν. Μόνο τα αποτυπώματα της συνειδητής εργασίας και της θεληματικής ταλαιπωρίας είναι πραγματικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον προς την επίτευξη καλού.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 22:00
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ »

Για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας ή άλλες απορείες σχετικά με την λειτουργία μας, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ομάδας του facebook "ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Δημήτρη Λεοντσίνη


Αν δεν είστε μέλος σας προτείνουμε να γίνετε.


find us on facebook

Τι είναι το "Ινστιτούτο Γκούρτζιεφ Ελλάδος"

Το Ινστιτούτο Γκουρτζιεφ Ελλάδος προσπαθεί να συνεχίσει την  "Εργασία στον Εαυτό", όπως αυτή μεταδίδεται από τους αμέσους μαθητές του Γεωργίου Γκούρτζιεφ...

περισσότερα...